Hiirulaisenkuja – terveellinen päiväkotiympäristö kaikille lapsille

18.3.2015 9:00
Kirjoittaja:
Honkarakenne
Aiheet: Uutiset ja lehdistötiedotteet

Oulun Hiirosen kaupunginosaan avatussa terveellisessä päiväkodissa keskitytään lasten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Päiväkoti Hiirulaisenkuja on rakennettu turvaamaan hengitysilmaltaan puhdas päiväkotiympäristö lapsille. Tällaiselle päiväkotipalvelulle on lapsiperheissä voimakkaasti kasvava kysyntä.

Päiväkoti Hiirulaisenkujan yrittäjänä toimii Minna Vilmunen, jolla on entuudestaan kolme päiväkotia Oulun seudulla. Lastentarhanopettaja Minna Vilmuselle päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten sisäilmaongelmat ovat valitettavan tuttu ilmiö. Lapset viettävät päiväkodissa merkittävän osan vuorokaudesta, joten ajatus hirsisestä päiväkodista jossa lapsille voidaan taata puhdas sisäilma, tuntui välittömästi kiinnostavalta.

Yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa terveelliselle päiväkodille löytyi upea metsäinen tontti Hiirosesta, johon päiväkoti istuu täydellisesti. Kodikas lähiympäristö sekä yhteys ympäröivään luontoon rauhoittavat päiväkodin pihapiirin. Päiväkoti Hiirulaisenkuja palvelee Hiirosen asukkaiden lisäksi Kaakkurin ja Kaukovainon alueita. Rauhallinen tontti sijaitsee loistavien kulkuyhteyksien varrella – vain muutamien minuuttien päässä Oulun keskustasta.

Päiväkoti Hiirulaisenkuja on kooltaan reilu 580 neliötä. Päiväkotiin tulee neljä lapsiryhmää – vaippaikäisistä esikoululaisiin. Perheen sisaruksille on myös sisarusryhmä tarjolla. Hoitopaikkoja on kaikkiaan noin 75. Lapset pääsevät oppimaan ja tutkimaan montessoripedagogiikan
mukaiseen ympäristöön. Kielikerhot ja luontokasvatus ovat myös osana toimintaa. Positiivinen ja turvallinen ympäristö luovat puhtaan sisäilman lisäksi hyvät puitteet lasten kehitykselle ja hyvinvoinnille.

Terveellisen päiväkodin ytimessä on kotimainen massiivihirsi

Päiväkoti Hiirulaisenkuja rakennetaan kokonaan PEFC-sertifioidusta kotimaisesta puusta. Massiivipuurakennuksissa on tutkitusti puhtaampi sisäilma ja ilmankosteus pysyy tasaisena sääolosuhteista riippumatta, sillä luonnollinen hirsiseinä päästää vesihöyryn siirtymään vapaasti ilmasta seinärakenteeseen ja takaisin. Sisäilman kosteus pysyy tasaisena ja siksi massiivipuisessa rakennuksessa on helppo hengittää. Kun sisäilman kosteus on 30-55 %, sisäilman haittatekijöiden kuten homeitiöiden ja bakteerien kasvu on vähäistä. Hirsirakennus onkin tunnetusti allergikoille ja astmaatikoille turvallisin asuinympäristö.

Hirsirakentamisen kiistattomat edut ovatkin olleet jo hyvän aikaa hyödynnettävissä omakotirakentamisessa, mutta kasvavan kysynnän vuoksi hirsirakentamisen hyödyt tahdotaan tarjota myös kodin ulkopuolelle. Allergia- ja astmaliiton tutkimusten mukaan noin 50 prosenttia suomalaisista kärsii allergioista jossain vaiheessa elämäänsä. Vakavista, pysyvistä hengitystieoireista kärsii noin 3 prosenttia suomalaisista. Etenkin homeelle herkistyneiden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että asuintalo on rakennettu oikein ja materiaaleilla, joissa on huomioitu allergianäkökulma.

”Herkistyneillekin hyvä talo saadaan aikaan, kun jo suunnitteluvaiheessa keskitytään rakennusfysikaalisesti oikein toimivien rakenteiden ja niiden detaljien sekä järjestelmien suunnitteluun. Ja tietysti itse rakentaminen tulee myös toteuttaa kaikkien tehtyjen suunnitelmien mukaan. Lisäksi asukkaalle tulee korostaa huollon merkitystä ja opettaa heitä käyttämään talon järjestelmiä”, toteaa sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliitosta. Viimeaikaiset tutkimustulokset osoittavat myös, että puulla on sisustusmateriaalina
samantapainen stressiä alentava ja unenlaatua parantava vaikutus kuin luonnolla. Puurakenteisissa ympäristöissä tapahtuu mm. verenpaineen laskua, sydämen sykkeen laskua ja rauhoittumista.

Päiväkotihankkeen laadun takaa luotettava, kotimainen toimija

Hiirulaisenkujan hirsitoimittaja ja rakennusurakoitsija on Honkarakenne, joka on kehittänyt Terve Talo -konseptin yhdessä Allergia- ja astmaliiton sekä VTT:n kanssa. Honkarakenne on sertifioituna terveellisen rakentamisen edelläkävijänä merkittävässä roolissa Päiväkoti Hiirulaisenkujan kaltaisten terveellisten ja turvallisten päiväkotien toimittajana. Honkarakenne on valmistanut terveellisiä päiväkoteja sekä ulkomaille että Suomeen. Honkarakenteen rakennustekniset ratkaisut ovat puolueettomasti testatut ja tutkitusti turvalliset.

”Terveellisyys ja hyvinvointi ovat tällä hetkellä selkeitä rakentamisen megatrendejä”, kertoo Honkarakenteen toimitusjohtaja Mikko Kilpeläinen ja jatkaa: ”Honkarakenne on jo pitkään ottanut terveellisen rakentamisen tosissaan. Tästä osoituksena meillä on muun muassa ainoana hirsitalovalmistajana oikeus käyttää Allergiatunnusta.

 

Lisätietoja:
Honkarakenne Oyj
Joonas Rantala
040 588 1263, joonas.rantala@honka.com

Päiväkoti Hiirulaisenkuja
Minna Vilmunen
050 443 6712, minna.vilmunen@pikkutahti.info