Painumaton hirsi on materiaali, joka inspiroi päiväkotien, koulujen ja hoivakotien rakentajia

21.5.2018 13:12
Kirjoittaja:
Anne Mäkinen
Aiheet: B2B, Asu terveesti blogi

Kotimainen massiivihirsi on yhä kiinnostavampi materiaalivaihtoehto monissa julkisen rakentamisen hankkeissa. Sen monet hyvät ominaisuudet korostuvat rakennuksissa, joissa erityistä huolenpitoa tarvitsevat ryhmät – kuten lapset ja vanhukset – viettävät paljon aikaa. Rakennuttajalle moderni hirsirakennus on kilpailukykyinen ja joustava vaihtoehto.

Lapset, vanhukset ja sairaat ansaitsevat vain parasta

 Haluamme, että lapsemme viettävät päivänsä turvallisessa ja terveellisessä ympäristössä. Toivomme, että ikääntyvät vanhempamme saavat tarvitessaan asua ja tulla hoidetuksi hyvinvointia tukevassa palvelutalossa tai hoivakodissa. Laadukkaille hoiva- ja koulurakennuksille on jatkuvasti kysyntää sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Moderni, terveellinen hirsirakennus onkin palveluntarjoajille erinomainen kilpailuvaltti.

 

Honka Babilou 2

Päiväkotien ja koulujen hyvä sisäilman laatu ei ole itsestäänselvyys, vaikka rakennus olisi uusi. Sama ongelma vaivaa seniorien ja jatkuvaa hoitoa tarvitsevien vanhusten käyttöön tarkoitettuja rakennuksia.

Massiivihirrestä rakennetun talon runkorakenne koostuu yhdestä luonnollisesta aineesta eli mäntypuusta, mikä jo sinällään ehkäisee kosteusongelmien syntymistä. Tämän lisäksi puu hengittää luonnollisesti, eli se tasaa ilmankosteuden vaihteluita. Hirsitalon sisäilma pysyy sopivan kosteana, eikä sisäilmaan pääse haitallisia aineita, koska niitä ei rakenteissa ole.

 

Honka Babilou 1

Puumateriaalin tutkitusti rauhoittava vaikutus on tärkeää sekä lapsille että vanhuksille. Mänty ei allergisoi, ja antibakteerisena materiaalina se ehkäisee itse haitallisten mikrobien leviämistä. Hirsitalossa viihdytään myös sen vuoksi, että siellä on miellyttävä akustiikka.

 

Tyylikäs, toimiva ja ekologinen hirsirakennus 

 Suomessa hirrestä rakennetaan tyypillisesti 400-600 m2:n päiväkoteja. Koulut ja hoiva-alan rakennukset ovat usein suurempia, kerrosalaltaan noin 800 m2. Hirrestä voidaan nykyään rakentaa tätäkin suurempia moderneja ja muunneltavia rakennuksia: painumaton Honka FusionTM -hirsiteknologia mahdollistaa mm. suuret ikkunat sekä eri rakennusmateriaalien luovan yhdistämisen. 


Rakennusmateriaalien ekologisuus on yhä tärkeämpää hoito- ja hoivapalveluiden tarjoajille ja loppukäyttäjille. Päiväkodeissa puurakenteiden käyttö opastaakin lapsia alusta alkaen arvostamaan luonnon materiaaleja ja niiden kestävää käyttöä.

PEFC-sertifioiduista metsistä kerätty puu kestää käyttöä jopa satoja vuosia. Sinä aikana se toimii hiilinieluna: yksi kuutiometri puuta sitoo noin tonnin ilman hiilidioksidia.

 

Honka Hiirulaisenkuja 1 

Tämän lisäksi hirsirungon valmistaminen kuluttaa merkittävästi vähemmän energiaa kuin muiden rakennusmateriaalien valmistaminen. Hirsirunko on tarvittaessa myös kierrätettävä: runko voidaan purkaa ja koota uudestaan toiseen paikkaan vaikka sadan vuoden kuluttua. Kun eristeenä käytetään puukuitua, sekin voidaan kierrättää.

 

Honka Hiirulaisenkuja 2 

Lataa pdf Terveellinen hoiva- ja koulurakentaminen 

Kansikuva Terveellinen hoiva- ja koulurakentaminen.png

LATAA OPAS

 

Tulevaisuuden rakennusaine on vanha tuttu 

Etenkin vanhemmille polville hirsitalossa asuminen on voinut olla elinikäinen unelma, sillä Suomessa hirsitaloja on arvostettu kautta vuosisatojen. Hirsitalojen teollinen valmistaminen alkoi 60 vuotta sitten, kun Honkarakenne perusti maailman ensimmäisen hirsitalotehtaan vuonna 1958


Puusta ja siitä rakentamisesta siis tiedetään paljon, mutta silti hirrestä voidaan puhua myös tulevaisuuden materiaalina. Teollisesti valmistettuna hirsitalojen hyvät ominaisuudet saadaan mahdollisimman monen käyttäjäryhmän ulottuville.

 

Honka Pusignan1

Rakennuttajan kannalta on tärkeää, että talon rakentaminen ja käyttökustannukset pysyvät kilpailukykyisinä. Kustannuksiltaan hirsitalo on vain vähän kalliimpi kuin suurelementti ja samanhintainen kuin kivi. Suurelementeistä rakennetut talot nousevat hirsitaloa nopeammin, kun taas kivitalot ovat hirsitaloa merkittävästi hitaampia toteuttaa.

Isokin hirsirakennus saadaan säältä suojaan nopeasti. Toisaalta, pieni kastuminen pystytyksen aikana ei haittaa, sillä puu tasaa itse kosteuden sopivaksi myös rakennusvaiheessa. Hirsitalo voidaan rakentaa turvallisesti mihin vuodenaikaan hyvänsä.

 

Hirrestä rakennettuja päiväkoteja, kouluja ja hoivakoteja ympäri maailman

 Suomessa Honkarakenne on sopinut peräti 35 hirsipäiväkodin rakentamisesta Pilke-päiväkodeille vuoden 2020 loppuun mennessä. Ensimmäiset näistä rakennuksista ovat jo käytössä. Noin kymmenen vuoden aikana hirsipäiväkoteja ja -kouluja on toteutettu myös muille suomalaisille toimijoille sekä ulkomailla mm. Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Keniassa.

 

Honka Pusignan 2


Hirsirakenteisia hoiva-alan rakennuksia ja jopa sairaala on toimitettu Japaniin, Saksaan ja Suomen Ruovedelle, jonne valmistuu vuoden 2018 aikana 1200 m2:n seniorikoti. Kannattaa käydä tutustumassa näihin hienoihin kohteisiin!

Lataa pdf Terveellinen hoiva- ja koulurakentaminen 

Kansikuva Terveellinen hoiva- ja koulurakentaminen.png

LATAA OPAS